top of page

Dags för sportlov och boktips!

Ännu ett lov är här. Ännu ett lov där saker och ting inte är som vanligt... Men hörni, vi orkar detta! Även om det är tungt och tråkigt ibland (eller ofta!). Och när det känns som för mycket går det att fly in i böckernas (eller seriernas eller filmernas) värld en liten stund. Det gör i alla fall jag! Passa förresten på att testa bibliotekets digitala tjänster om du inte kan besöka oss just nu. Med appen Biblio kan du läsa och lyssna på böcker digitalt och med appen/hemsidan Cineasterna kan du streama film. Båda tjänsterna är helt gratis.

Här kommer fyra böcker som jag läst på senaste tiden och vill tipsa om:


En stark nolla av Sara Lövestam

Texas låtsas vara Amy för att få kontakt med André, en kille i samma klass med särskilt vackert nackhår. För att vara trovärdig ”lånar” han bilder av en tjej på internet som heter Hilma. Men snart visar det sig att även Hilma bär på hemligheter. Texas blir indragen i en lek med identiteter, där både vänskap och kärlek står på spel. Kanske är man som mest sann mot sig själv när man låtsas vara någon annan?


Finns att läsa som e-bok i appen Biblio.Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams

Ava går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärlek, hon tror på vännerna Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande farsa, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden - med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt.


Finns att läsa som e-bok i appen Biblio.Mitt hjärta borde slå någon annan stans av Mia Öström

Det är första dagen på sommarlovet, och Madeleine vill bara bort. Bort från en landsbygd där ingenting händer, bort från Rune som hon kanske har legat med, bort från föräldrarna som ändå bara bryr sig om korna. Är de ens hennes riktiga föräldrar? Hon kan ju lika gärna ha blivit bortbytt på BB. Tillsammans med sin bästa vän åker hon till stan för att köpa akut p-piller. Och när de ändå är där, kan de väl lika gärna försöka ta reda på vilka som föddes samtidigt som Madeleine?


Finns att läsa som e-bok i appen Biblio.Lycka är för losers av Wibke Brueggman

Phoebe Davies är övertygad om att kärlek är något som bör undvikas till vilket pris som helst. Varför skulle man gå omkring och oroa sig för något som ändå bara gör att man blir en total idiot? Sedan Phoebes bästis Polly blev förälskad i Tristan som inte ens kan cykla har hon helt glömt Phoebe och verkar bara bry sig om att hångla. Phoebe tänker absolut inte bli kär. Men det blir inte alltid som man tänkt sig.


Finns att läsa som e-bok eller att lyssna på som e-ljudbok i appen Biblio.Det var allt för denna gång. Och så drar jag till med den vanliga klyschan: håll i och håll ut.


Snart blir det bättre.

Ta hand om er!

/Mathilda, ungdomsbibliotekarie på Österåkers bibliotek

Comments


bottom of page