top of page

Triss i sommarläsning!

Nu är det ju tradition att Österåkers bibliotek inför sommaren tipsar om några bra böcker här på bloggen. Nytt för i år är att vi är tre stycken som tipsar om varsin bok. Hoppas du hittar något som passar! Glad sommar!Annika tipsar om: The Queens Gambit av Walter Tervis

När Beth Harmon i mitten av 1950-talet tvingas flytta till ett barnhem i Kentucky upptäcker hon snabbt två sätt att undfly sin omgivning: att spela schack och att ta de små grönvita piller som hon och de andra barnen får varje dag för att de ska hålla sig lugna. Det blir snabbt uppenbart att Beth är ett underbarn med en exceptionell talang. Om hon lyckas klättra schackvärlden kan hon få en chans att skapa sig ett nytt liv. Samtidigt tvingas hon hela tiden kämpa både med ett intensivt missbruk och mot en mansdominerad verklighet. För Beth är det betydligt mer än bara vinst och förlust vid schackbrädet som står på spel.


Detta är en klassisk bok om hur någon vänder underläge till överläge och det är kul att kunna följa Beth i den berg- och dalbana som är hennes liv och karriär. Jag är inte så intresserad av schack själv men till och med jag fastnade och satt på helspänn när jag läste om alla hennes olika tävlingar. Jag rycktes med i spänningen när hon spelar och kunde då inte lägga ner boken. Så detta är ett boktips även för dem som inte gillar schack. Netflix-serien har gjort boken populär på nytt, men den kom faktiskt ut första gången på 80-talet, både på engelska och på svenska.

 

Mathilda tipsar om: De vackraste idioterna i världen av Anette Eggert

Att bli kär i en idiot är inte smart. Och Marit är smart. Även om hon hatar sin mammas feministföreläsningar när det gör så att hennes föräldrar bråkar så lyssnar hon på dem och hon skulle aldrig kunna bli ihop med en kille som han. En kille som gett öknamn åt tjejer och sårat ens bästa vän. Att välja Frank ”Fisken” Olsson skulle vara ett svek mot så många. Han passar inte in i hennes värld, inte hemma och inte hos hennes vänner där han redan har satt djupa spår. Fast vad gör man när man dras till någon som man inte borde vilja ha? Personer kan ju förändras, eller?


Jag fortsätter lite på tv-serie-temat med detta tips. Har du sett den norska tv-serien SKAM? Gillade du historien om Noora och William i säsong 2? Då tror jag detta är boken med stort B för dig! Om du inte har koll på SKAM (det är ju ändå några år sedan den kom och mina seriereferenser är förmodligen skitgamla…) och allt som jag skrivit ovan inte säger dig något: detta är en bra, fin och lagom lång bok om vänskap, kärlek och uppvaknande feminism. Kärlekshistorien är mysig och relationen mellan Marit och hennes kompisgäng, framförallt bästisen Sillen, är riktigt fin. En läsvärd bok! Finns också att lyssna på som e-ljudbok i bibliotekets gratisapp Biblio.


 

Erika tipsar om: Bonds of Brass av Emily Skrutskie

Archon besegrades av Umber för många år sedan och huvudpersonen Ettian har sedan länge slutat bära sitt fallna rymdimperium med sig. Nu är han pilot i Umbers militära akademi och har bestämt sig för att bli nummer ett. Det är allt som spelar roll. Det och Gal. Ettian och Gal har varit rumskompisar sedan första året på akademin och det finns ingenting han inte skulle göra för Gal. Men när Ettian bli värvad till en grupp med Archon-rebeller börjar alla lojaliteter skifta och brista.


Det här är som Top Gun i rymden – fast gay på riktigt istället för queerbaitat! Det går undan i den här romanen - snärtig dialog och smart acion avlöser varandra. Trots farten lyckas romanen ändå med att vara finstämd och känslosam. Romansen mellan Gal och Ettian är hyperintensiv och får lov att vara mer än bara idealiserad och perfekt. Ettian undrar ständigt vad som egentligen är det rätta att göra och det bästa med berättelsen är att det inte finns något enkelt svar. Vad är egentligen det rätta och riktiga? Och hur ska ha lyckas beskydda Gal men också inte försaka sin historia?


Jag älskade boken! Skrek högt mer än en gång och kommer glatt vänta på uppföljaren till den här sci-firomanen.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page