top of page

Boktips inför skolstart!

Hej!

Det är jag – Mathilda – igen, er boktipsare nummer ett. Hoppas ni har haft ett underbart sommarlov. Men… fattar inte ni heller hur det nyss kunde vara juni och nu helt plötsligt är slutet av augusti? Några sommarmånader till hade jag gärna haft. Fast visst är hösten lite härlig också? Jag bli i alla fall alltid väldigt pepp av tanken på en nystart när allting drar igång igen.

Hur som helst, jag har fyra nya boktips på lager! Den här gången är temat skolstart med allt vad det innebär. Häng med när Minna börjar högstadiet här i Stockholm, när Adrian och Silje kämpar sig igenom första terminen i nian uppe i Norrland och när Nico flyttar till Uppsala för att gå estetprogrammet. Allt kan hända!

Mellan oss av Sandra Beijer

“Minna börjar högstadiet med övertygelsen att allt ska bli annorlunda. Hon har fjärmat sig från sin mellanstadiebästis, köpt nya skor med klack och bestämt sig för att klättra i status. I sin nya klass blir hon kompis med den utlevande Milou och den tillbakadragna Elin. De delar samma drömmar om popularitet, den första kyssen och en ny vuxnare värld. Men högstadiets komplicerade regler kräver fingertoppskänsla och snart har Minna, Milou och Elin navigerat rakt in i skottlinjen. De slungas ner till botten av hierarkin utan att själva förstå hur det gått till. Minna går in i sig själv och söker tröst i rymdens oändlighet.”

Det här är en bok att både känna igen sig i och minnas till. Dagen då högstadiet började är i alla fall en dag jag fortfarande minns tydligt. För Minna blir det inte riktigt som hon tänkte sig att det skulle bli, och det blir väl saker och ting nästan aldrig? Men kanske kan det bli ganska bra ändå, till slut?

Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall

“Adrian har alltid varit utanför, längst ner i hierarkin. Som tur är har han i alla fall sin bästa kompis Emma vid sin sida. Men precis innan de ska börja nian bestämmer sig Emma för att de inte ska umgås mer. Hon vill ha en förändring, och det verkar innebära att Adrian måste bort, eftersom töntighet smittar. Och plötsligt är Adrian ensammast i världen. Samtidigt dör Adrians mormor och när höstlovet närmar sig bestämmer Adrian sig för att åka och hälsa på sin morfar i Luleå. Mest för att slippa ett ensamt lov i Örnsköldsvik och mammas frågor om varför Emma aldrig hälsar på längre. I Luleå träffar Adrian Vega, som är hans raka motsats. Hon är social, rolig och spontan. Det sprakar mellan dem, förälskelsen är omedelbar. Men det finns ett problem. Vega tror att Adrian är som hon. Vad kommer hända när hon får veta att Adrian egentligen är … ingenting?”

Att någon man älskar försvinner, oavsett om den dör eller “bara” gör slut, måste ju vara något av det värsta en kan vara med om oavsett ålder? Adrian får verkligen ingen lätt start på nian, inte konstigt att saker känns skit. Men när en dörr stängs öppnas en annan. Jaa, det låter klyschigt, men i Adrians fall är det verkligen sant!

Välj mig av Christina Lindström

“När Silje kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet är allt förändrat. Alla tittar på henne och tystnar när hon närmar sig. Och alla viskar om vad som hände under sommaren. Att Siljes pappa har drunknat och att alla tror att han har tagit livet av sig. Silje försöker navigera i denna nya tillvaro där hennes pappa inte längre finns, där hennes mamma och storebror försöker hantera sin egen sorg. Och samtidigt pågår livet som vanligt runt omkring henne. Siljes bästis umgås mer och mer med sina danskompisar och även om det hugger i Silje av ensamhet orkar hon inte riktigt bry sig. Hon orkar inte riktigt bry sig om något, förrän hon träffar Alvin.”Silje brottas med tankarna på pappans död samtidigt som hon försöker kämpa på med skolan och vardagen. En fin (och stundtals också ganska rolig) bok om ensamhet, sorg och saknad. Men också också om vänskap som förändras och om kärleken som trots all sorg dyker upp och vänder allt upp och ner.

Ganska nära sanningen av Anna Ahlund

“Nico har bytt namn och stad och färgat håret rosa. Hen har blivit inneboende hos sin faster och hennes minitax i Uppsala, och det är nu det nya livet ska börja. Ett liv där Nico går estet, skapar saker och är den där sortens person som folk dras till. Men att ändra sig är tyvärr inte riktigt så enkelt som hen trott.”

Nico vill gärna bara lämna sitt gamla liv bakom sig och skapa ett helt nytt. Ändå gnager saker inombords, allt känns inte helt hundra procent rätt. Kanske ännu en klysha, men here we go: det är okej att inte veta allt om sig själv och att behöva pröva sig fram. Det förmedlar den här boken himla fint.

/Mathilda

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page