top of page

Om oss

Bellis är en ideell, religiöst- och partipolitiskt obunden ungdomsjour. Vi vänder oss till ungdomar, som av olika anledningar behöver någon som lyssnar. I vårt arbete vill vi stärka, stötta och peppa unga i både små och stora problem. Detta görs främst via vår stödchatt. Vi kan erbjuda de stödsökande någon som lyssnar och ger stöd i deras frågor och funderingar. Vid behov av ytterligare hjälp kan vi hänvisa den stödsökande vidare. De som vänder sig till oss kan alltid vara anonyma. Vi finns i Österåkers kommun, men vänder oss till stödsökande i hela landet. Utöver stödverksamheten så arbetar vi utåtriktat med ungdomar i Österåkers kommun, i syfte att stärka de unga. Vi driver bland annat ett skolprojekt för att främja psykisk hälsa bland elever, anordnar föreläsningar och håller i tjej- och filmkvällar. Bellis grundades 2012, då som en tjejjour. Sedan januari 2019 är vi en ungdomsjour.

Bellis team

166.jpg

SARA
volontär

"För mig är det ett privilegium att få lägga min tid och energi på någonting som går i linje med mina värderingar och i jourrörelsen får jag göra just det."

Paulina.jpg

PAULINA
volontär

”Jag valde att engagera mig volontärt för att jag tycker att alla förtjänar att bli hörda, jag vet vilken stor skillnad det gör att känna att någon lyssnar och bryr sig.”

Karolina.jpg

KAROLINA
volontär

"Som ung kan det kännas tungt att känna att man inte har någon att prata med om vissa saker. Därför är jag så glad att unga kan vända sig till Bellis med frågor eller erfarenheter som de inte kan eller vågar prata med en närstående om."

20200528_135134544_iOS.jpg

JULIA
ordförande

"Fler borde engagera sig så vi kan skapa en större förändring i samhället och bättre förutsättningar för unga. En kan inte göra allt men alla kan göra något och på Bellis gör vi det tillsammans."

20200528_132224148_iOS.jpg

JESSICA
kassör

"Jag vet att det är väldigt vanligt att känna sig ensam och att alla inte har någon att vända sig till. Det fina med Bellis är att vi är den där någon - någon som lyssnar, stöttar och stärker."

20200528_135110688_iOS.jpg

JOSEPHINE

Lollo.jpg

LOLLO
volontär

”Jag vill engagera mig i Bellis eftersom många mår dåligt och behöver prata med någon och då kan vi finnas här för er. Jag vill stötta alla er som mår dåligt eller bara vill prata med någon som lyssnar. Ni kan prata med oss om vad som helst.”

20200528_132119390_iOS.jpg

JESSICA
sekreterare

"Unga förtjänar att bli lyssnade på, de har så mycket viktigt att säga. Därför är jag så glad att jag får göra just det på Bellis. Lyssna. Tack till alla som vågar dela med sig."

Saga.jpg

SAGA
volontär

"Om samhället ska bli mer humant behöver vi börja någonstans. Att ge unga ett tryggt rum där de blir lyssnade på tycker jag är en bra början - därför är jag med i Bellis."

Elin.jpg

ELIN
volontär

"Jag engagerar mig som volontär på Bellis för att jag vill bidra med något som betyder något för andra. Vi lyssnar på den som behöver bli hörd."

Linnea.jpg

LINNÉA
volontär

”Jag ville bli volontär på Bellis för att det behövs vuxna som lyssnar på

ungdomar. Det behövs vuxna som orkar bry sig om ungdomars små och stora utmaningar och prövningar. Det behövs vuxna som vill peppa, lyssna, och trösta.”

Jenny NY cirkel.png

JENNY
verksamhetssamordnare

"Jag har varit aktiv inom jourrörelsen under flera år och brinner starkt för kvinnors- och barns rättigheter. Att få arbeta med frågorna på ett varierande sätt har alltid varit mitt mål."

Eva.png

EVA
volontär

Pelle.png

PELLE
volontär

Therese P.png

THERÉSE
kurator

"Vi på Bellis finns där och lyssnar, stöttar och peppar oavsett vilken situationen är. Jag tycker det är så fint och jag hoppas att på det sättet kunna göra skillnad för en annan människa."

Lina.png

LINA
volontär

Dilki.png

DILKI
samordnare

Varför Bellis?

Vi får ofta frågan "varför heter jouren Bellis? Vad betyder det egentligen?". När vi startade 2012 funderade vi länge på vad vi skulle döpa organisationen till. Två av grundarna satt länge och grubblade och efter några sökningar på webben så dök namnet upp. Bellis är det vetenskapliga namnet på blomman tusensköna och på blomspråket betyder bellis jag delar dina känslor. Namnet tyckte vi passade för vår organisation, för det är precis det som är vår grundtanke: att finnas som stöd, vara din trygga plats där du får vara precis den du är och prata om precis vad du vill - dela dina känslor. 

Vår vision

Vi jobbar för jämställdhet och vill skapa trygga platser för ungdomar. För att det alltid ska finnas någonstans att vända sig med livets stora och små frågor. Vi arbetar normkritiskt och vill att alla ska få ta samma plats i vårt samhälle. 

Vår grafiska profil

Vår grafiska profil är framtagen i ett samarbete med Thoren Business School i Stockholm och den grafiska formgivaren Jenny Findahl på Snowtrail. 

Vill du vara med och bidra till vår organisation?

Hitta till oss

Vår lokal ligger på Hackstavägen 12A i Åkersberga. Hit kommer du enkelt med buss, tåg eller bil.

Klicka på kartan här nedanför för att få färdbeskrivning till oss!

bottom of page