top of page
Tjejskjutsen beige.png

Hej och välkommen till Tjejskjutsen Åkersberga!

 

Vi är en ideell grupp för de som identifierar sig som kvinna/tjej. Tanken med gruppen är att vara en trygghet för alla tjejer som är ute och går själva, eller behöver hjälp att ta sig hem. Man kan få hjälp med skjuts, promenadsällskap eller också bara någon att prata i telefonen med.

Tjejskjutsen Åkersberga är en del av Ungdomsjouren Bellis.

 

Enligt BRÅ NTU 2007 är en av tre kvinnor så oroliga att gå ut själva, att de istället väljer att stanna hemma. Det vill vi ändra på, därför tog vår grundare Filippa Sandqvist tag i saken och skapade en grupp på Facebook, som snabbt fick otroligt gensvar. På bara ett dygn fick den lokala gruppen mer än 400 medlemmar. Idag ett år senare är vi över 1800 kvinnor och tjejer som finns för och hjälper varandra, via Facebook och Instagram.

 

Mer om hur Tjejskjutsen startades hittar du här: MITTI

 

Eftersom hela vår grupp bygger på tillit och trygghet, har vi ett stort säkerhetstänk. För att det ska kännas bra att hoppa in i en bil med annan medlem, har vi dekaler som medlemmar kan sätta på sina bilar för att det ska synas att de tillhör Tjejskjutsen. Dessa dekaler är personliga med reg.nr på, och admin kollar alltid vem som står som ägare på bilen innan dekaler delas ut. Det är endast kvinnor och tjejer som kommer med bil, för promenadsällskap eller svarar i telefonen via oss. Likadant finns vi endast för kvinnor och tjejer.

  

Några ord från användare av Tjejskjutsen Åkersberga

 

Ville bara lägga upp detta i gruppen och tacka er fina medmänniskor för att ni finns. Ni och denna gruppen är guld värd. Hoppas ni får en fin lördagskväll! – Kvinna 20 år

 

Tack snälla. Vilken underbar insats ni gör för tjejer/kvinnor. Ni är guld värda. -Kvinna 50 år

 

Alltså....jag är så rörd. Älskar denna grupp. Tack igen – Kvinna 35 år

 

Jag måste bara säga att jag är så glad att denna grupp finns. Tack Filippa Sandqvist för detta intiativ o omtänksamhet, Jag har läst mkt om dina reportage i tidningen m.m . Detta är fantastiskt o är glad o känner mig tryggare o vågar söka hjälp eller stöd här. O jag finns även för andra i de lägen de känner sig osäkra o rädda för att t.ex gå hem o eller behöver stöd. All kärlek till er alla i gruppen o till dig Filippa som startat denna grupp. Tack för att ni finns - Kvinna 20 år

 

Några ord från initiativtagaren

Att bara ta bilen, slänga på Tjejskjutsens skyltar, och köra några timmar på byn en fredagskväll var så himla trevligt, roligt, uppskattat och socialt! Jag fick höra vad folk hade haft för sig, någon var lycklig över att ha fått pussas lite o bokat date i veckan, en annan hade blivit lämnad tidigare i veckan o var ledsen. En kille tyckte det var coolt att träffa grundaren till tjejskjutsen, och berättade att hans föredetta nära vän nu sitter inne för grov gruppvåldtäkt. Vi pratade om hur obehagligt det är när det visar sig hur dåligt man ibland känner sina vänner egentligen. En kvinna har varit rädd i flera månader för en speciell man som går fri på våra gator här i lilla Åkersberga och var glad över att ha oss att ringa till. En annan hatar att hennes busshållplats och väg hem är så mörk och obehaglig. En kvinna gick stressigt över gatan, och jag såg att några killar ropade efter henne. Jag stannade vid kvinnan och frågade om hon ville ha skjuts? Hon bodde visst i huset precis där vi var, men berättade att killarna var otroligt obehagliga och ropade efter henne. Några berättade att de är med i gruppen, men att det känns så dumt att ringa när ingenting egentligen har hänt. Händer något, ringer man 112. För att förebygga att något ska hända, kontaktar man Tjejskjutsen Åkersberga ❤ alltid gratis såklart!

- Filippa 30 år

bottom of page