top of page

Knytblusen för Sara

Har ni också stött på hashtaggen #KnytblusenförSara men förstår inte exakt vad allting handlar om.

Jag ska försöka få ner allting kort och koncist så att en lättare kan förstå vad svenska akademien är och vad som hänt:

Svenska akademien är en kunglig akademi som Gustaf III instiftade år 1786 med syftet att “arbeta uppå Svenska språkets renhet, styrka och höghet.” Ni som har läst om Gustaf III vet att han var galet kär i kultur och tack vare honom har vi massor av teatrar, operahus och annat.

Vad gör Svenska akademien?  Delar ut Priser! Bland annat Nobelpriset i litteratur. De ligger även bakom svenska akademiens ordlista och Svenska akademiens ordbok.

Vem är då Sara? Sara Maria Danius, svensk essäist och professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet blev invald i ledamot i Svenska Akademien år 2013 och 2015 blev hon där sekreterare. 12e April 2018 valde Sara att lämna sin post…

Varför lämnade Sara SA? “En majoritet av medlemmarna uttryckte att de saknade förtroende för Sara Danius som ständig sekreterare. Bland dem Horace Engdahl som i Expressen skrev att hon var ”sämst” någonsin av alla Akademiens sekreterare.

– Jag lämnar som ständig sekreterare. Det var Akademiens vilja. Därmed beslöt jag mig också för att lämna min stol, stol nummer sju i Svenska Akademien. Det här beslutet gäller med omedelbar verkan, sade Danius.”

Hämtat från https://www.expressen.se/nyheter/18-svar-som-forklarar-krisen-i-akademien/

EN annan ledamot Horace Engdahl skrev en debattartikel i Expressen där han uttalade sig om att Sara lyckats sämst med sitt arbete i akademien sedan 1786… Och sedan ska ett hemligt möte ha hållits med röstning över ledamöternas förtroende för Sara.

Bråket i SA är komplext och det är många fler som hoppat av på grund av detta.

Så varför knytblus för Sara? Det finns ett event för en manifestation på Facebook, det står såhär: “I november 2017 avslöjades att en man med starka kopplingar till Svenska akademien begått sexuella övergrepp och systematiskt utnyttjat sin position för att utöva makt. Som konsekvens av detta har nu akademiens ständiga sekreterare – den första kvinnan – tvingats avgå.”

Manifestationen äger rum på torsdag Kl. 17:00 utanför Börshuset. För att hitta eventet: gå in på Facebook och sök på “knytblusmanifestation”

Vi är några på Tjejjouren Bellis som studerar en nybörjarkurs i svenskt teckenspråk. Här är en video på hur en tecknar “Knytblusen för Sara”

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Passa tiden

Nu behöver du kanske inte komma försent till skolan eller jobbet längre! Är du trött på att bli lurad av klockan när sommartid blir vintertid och tvärtom? För även om de flesta mobiler ställer om sig

Transgender day of rememberence

Idag är en sorgens dag, en dag då vi minns och sörjer alla de 331 personerna som senaste året fallit offer för transfobin. Vila i frid 1 Juliana Ferreira, 22, Brasilien – stenades till döds 2 Ciara Mi

Comments


bottom of page