top of page

Sommarlovsläsning!

Hej allihop!

Mathilda på biblioteket i Åkersberga här. Äntligen sommar och dags för ledighet. Kanske blir det här sommarlovet inte precis som ni hade föreställt er, men jag hoppas att ni alla ändå får tid för att koppla av och hitta på roliga saker, kanske till och med upptäcka något nytt på hemmaplan. Och när ens egen värld känns jobbig, konstig, svår eller bara tråkig kan det vara skönt att vara någon annan stans ett tag, även om det bara är i fantasin. Hur? Genom att läsa förstås. Här kommer därför mina bästa tips på sommarläsning. Förflytta dig till västkusten, Dalsland, USA eller Brighton för några timmar.

Som vanligt finns alla tips att låna på Österåkers bibliotek och vi håller öppet hela sommaren. Jag vill också tipsa er alla om att vi har en app som heter Biblio där det finns massor av e-böcker och ljudböcker. Biblio är gratis och alla som har lånekort har tillgång till den. Nu blir det boktips!

Sommaren jag blev vacker av Jenny Han

”Belly lever för somrarna. Allt som är spännande, allt som är förtrollande och allt som betyder något händer på sommaren. Vintern är bara en transportsträcka till nästa sommar, när hon får återvända till huset vid havet, till Susannah, och viktigast av allt: till Jeremiah och Conrad. Killarna som hon har vuxit upp med, som var hennes första förälskelser och allt däremellan. Belly älskar alla deras knäppa traditioner och det faktum att allting alltid är sig likt i sommarhuset, att ingenting någonsin förändras.

Men. När Belly kliver ur bilen vid huset den här sommaren känns det som att komma hem, men samtidigt är något annorlunda. Och under en sommar, en fruktansvärd och underbar sommar, förändras plötsligt allt…”

Älskar du idyllisk sommar, pirrig kärlek och feel-good? Då är det här boken för dig! Sommaren jag blev vacker är dessutom bara första delen i författaren Jenny Hans Sommarserie, som handlar om barndomsvännerna Belly, Conrad och Jeremiah. Gillar du denna finns alltså två delar till. Serien gavs ut första gången i början av 2010-talet, men nu kommer de i en nyutgåva med nya omslag. Och alltså, omslagen! ❤

Är det nu allt börjar? av Siri Spont

”Tilda bor i hålan Knivsjö i Dalarna, hon går i åttan med samma klasskompisar som hon haft sedan lågstadiet. Den sociala hierarkin är stenhård, och vem som har status eller inte bestäms av killarna. Tilda befinner sig ganska långt ner i hierarkin och vill inget annat än att komma bort. Hon hänger med blyga Stella och missunnsamma Alice. De pratar om killar, snor sprit i schampoflaskor och går på fester där ingen förväntar sig att de ska dyka upp. Tildas enda räddning är Emmy. De har aldrig träffats, men chattat och sms:at dagligen sedan ett halvår tillbaka. Med Emmy kan Tilda prata om allt. Om kärleken, tristessen och andra svårare saker. Tillsammans fantiserar de om London. När Emmy föreslår att de ska åka till England på språkresa väcks drömmen om att börja om, bli någon annan. Men är det möjligt att göra sig fri från sin påtvingade roll eller är positionerna orubbliga?”

I år blir ju tyvärr inte sommaren när vi ger oss ut och reser, men i denna bok får vi ändå följa med på ett sommaräventyr. Författaren Siri Spont fångar på pricken den där känslan av att vilja vara så mycket mer än det som alla andra ser. Men ändå är det så svårt, att visa allt det där som finns inom en, att undvika att gång på gång hamna i samma roll som alltid. Drömmer du dig också bort till något annat just nu? Läs i så fall om Tildas språkresesommar i England!

Sommarplåga av Hanna Jedvik

”Skejtande göteborgaren Alma ska tillsammans med sin pappa tillbringa hela sommaren på deras landställe på västkusten. Hon räknar ner dagarna tills de kommer dit, tills hon äntligen får träffa Mira igen. Mira, som varit hennes bästa vän sedan de var små och som Alma är hemligt förälskad i. För det är den här sommaren allting ska hända mellan dem, nu eller aldrig. Men Mira har med sig Hampus och ingenting blir som det var tänkt. Istället utvecklar sig ett omöjligt triangeldrama där alla strävar åt olika håll. Alma kommer på sig själv med att sakna Hedvig som är kvar i stan med sin poesi och sina två katter, Hedvig som hon egentligen inte känner så bra, men som hon inte kan sluta tänka på.”

Denna mysiga bok handlar om så mycket mer än bara ett triangeldrama på sommarstället. Den handlar om att bli tvungen att släppa det trygga och bara kasta sig ut trots att det är läskigt. Om föräldrar som finns där, och om föräldrar som inte längre finns där. Om vänskap som överlever och om sorgen över att växa isär. Om en sommar som sätter punkt för barndomen och allt det välbekanta. Den handlar om att ta de första stegen mot att bli vuxen.

Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst

”Efter ett års distansförhållande är det äntligen dags: tonårskillarna Lukas och Sam ska äntligen få en hel sommar för sig själva, i en fiskestuga vid Vänerns kant som de får hyra i utbyte mot lite enklare renoveringsjobb. Men det blir inte helt som de tänkt sig.

Vad är det egentligen för ljussken som syns över sjön, varför känns allt som står i den gamla dagboken så bekant, och är det något mer än ensamheten som hemsöker Lukas?”

Låter en sommarskräckis i en ensam liten stuga mitt i skogen som något för dig? Bra! Läs den här boken och berätta sedan för mig hur den slutade. Jag måste nämligen erkänna att jag inte klarade av att läsa klart den eftersom det värsta jag vet är den där känslan av krypande obehag…. Med andra ord: det här är inte en bok för lättskrämda. Men för er som inte har något emot när rysningarna kryper längs med ryggraden är det bara att köra!

Nu önskar jag er alla en glad läs-sommar och hoppas att ni får ett härligt lov trots att det kanske blir annorlunda. På återhörande i augusti när jag återigen får äran att gästblogga boktips inför skolstarten.

Ha det fint i sommar!

/Mathilda

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page