top of page

Fredagstips!

ÄNtLigEn FrEdaG!!

Sitter ni också och scrollar igenom Netflix i timmar för att bara hitta en tillräckligt bra film att se på så kommer jag nu med ett filmtips. Stolthet och fordom. Filmen som släpptes så tidigt som 2005 är baserad på boken släppt mer 200 år sedan. Den har blivit hyllad världen runt och har blivit nominerad för en Oscar och en Golden Globe!

Men vad handlar filmen om? Filmen är centrerad kring Elizabeth Bennet och hennes fyra systrar som tillsammans med deras föräldrar bildar en arbetarklassfamilj. Elizabeth är huvudpersonen och beskrivs som intelligent och vacker. Hennes föräldrar vill desperat att hon ska hitta en rik man som de kan gifta bort henne med eftersom det under tiden filmen utspelar sig inte var vanligt att kvinnor jobbade för mycket pengar trots att de var intelligenta.

Hon träffar tidigt en man som heter mr. Darcy, en väldigt rik men dryg person. Under filmens gång utvecklas dock deras relation då de börjar se mer öppensinnad på varandra och gör av sig med sina fördomar.

Stolthet och fördom är verkligen en klassiker, under tiden boken skrevs så var berättelsen mest baserad på verklighet. Men idag, 200 år senare så kan man se det mer som samhällskritiserande, idag är det självklart att både män och kvinnor ska ha samma rätt till vilket yrke som de nu vill ha, men det var det inte under tiden och att då se en karaktär lika smart och frispråkig som Elizabeth får en verkligen att ifrågasätta vår historia men kanske gör det enklare att acceptera hur vårt samhälle ser ut idag.

Hursomhelst så rekommenderar jag filmen starkt, intressant historia, ett bra budskap och bra skådespelare.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page