top of page

SOMMARENS BÄSTA BOKTIPS

Hallå där!

Mathilda heter jag och jobbar som ungdomsbibliotekarie på biblioteket här i Åkersberga. En sak som jag verkligen gillar att göra är att läsa (vilken skräll va!) och självklart blir det en hel del ungdomsböcker. Såklart tar jag också alla tillfällen som ges att få tipsa om böcker jag tycker är bra. Så här får ni nu mina bästa lästips inför sommaren, fyra riktigt bra böcker att plöja på stranden, på tåget, i gräset eller i soffan under sköna sommarlovsdagar (såklart finns allihop att låna på bibblan).


Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck

En riktigt härlig bok om sommar, kärlek och att våga bryta sig loss ur sånt som inte känns bra. Julia tillbringar sommarlovet i stugan på Dalarö. I vanliga fall skulle hennes bästa kompis Karin också följt med, men denna sommar är ingenting som vanligt. Julia har nämligen råkat bli ihop med Isak, som var Karins span från början. Som om det inte var nog dyker Rasmus upp på ön, en person som är så olik Julias andra kompisar som en kan vara. Men kanske på ett bra sätt?

Tjuren från Solna av Gunnar Ardelius

Sebastian har precis tagit studenten och den här historien utspelar sig sommaren efter att skolan har slutat. Det är nu livet ska börja! Men hur enkelt är det när en bor hemma med en jobbig mamma, inte har pengar till att back-packa med kompisarna och över huvud taget inte vet vad en vill? Sedan kan ju saker hända som inte var riktigt meningen, till exempel att en ligger med en äldre tjej som bara råkar vara kollega med ens mamma…! Obekvämt!

Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli

Här har vi en riktigt amerikansk high school-historia! Typ, fast lite bättre, för just den här boken har helt släppt det där med normer. De två tvillingsystrarna Molly och Cassie är bästa vänner men verkligen helt olika, inte minst när det kommer till kärlek. Huvudpersonen Molly har varit kär tjugosex gånger men det leder aldrig någonstans eftersom hon är för rädd för att bli dissad. Det blir en känsloladdad sommar i tvillingarnas liv när Cassie plötsligt verkar ha träffat sin drömpartner och Molly känner sig mer utanför än någonsin.

Slutet av Mats Strandberg

Det är det sista sommarlovet. Alltså VERKLIGEN det sista! Kometen Foxworth kommer att utplåna jorden, det finns ett exakt datum, till och med ett exakt klockslag för när det ska ske. Simon är 17 år och har plötsligt bara några månader kvar. Cancersjuka Lucinda kan plötsligt dela känslan av att vara dödsdömd med alla andra. När deras gemensamma vän Tilda plötsligt försvinner korsas deras vägar, men frågan är om de kommer hinna reda ut mysteriet innan kometen kommer och jorden går under? Spänning och existentiell ångest utlovas!

Ha en riktigt härlig läs-sommar så hörs vi till hösten med mera boktipsande. KUL JU!

/Mathilda

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page