top of page

Tjänarinnans berättelser


Sjunde februari var det avstamp för första mötet i vår nystartade feministiska bokcirkel!

Första boken som skulle ha läst var Tjänarinnans berättelser av Margaret Atwood. Boken har även gjorts som serie på HBO och heter då handmaids tail.

En kort beskrivning av boken hämtad från Bokus:

I Atwoods klassiska dystopi från 1985 ges en bild av ett framtida USA, som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. ­Offred är en Tjänarinna som lever under strikt övervakning, men som drömmer om att ta sig bortom Muren och bli fri igen. 

Bokcirkelmötet började med att sammanfatta boken vilket sedan naturligt ledde in på att alla beskrev känslor som väcktes av den. Paralleller drogs mellan bokens skildringar till vår verklighet och frågan om det skulle kunna bli så som det är i boken ställdes.

Svaret på den frågan var deltagarna överens om: ja det skulle kunna bildas en liknande regim.

Även enskilda delar ur boken som deltagarna känt extra för belystes, och diskuterades om vilka känslor som väckts vid läsningen av de delarna. Boken har många avsnitt som talar starkt till läsaren och som minst sagt väcker många känslor.

En av deltagarna under mötet var ifrån Kina, deltagaren berättade mycket om Kina och under mötet jämfördes svenska samhället med det kinesiska. Eftersom att deltagarna var i blandade åldrar och från olika håll var samtalen mycket givande och intressanta!

Alla lyssnade helhjärtat på varandra och försökte se boken ur varandras ögon, det berättades också en del personliga anekdoter under mötet.

Mycket intressant blev även en diskussion kring jämförelsen av olika feminismer i olika generationer och kulturer.
Nästa möte är 7/3 kl. 17:30 i Österåkers bibliotek, och nästa bok är Egalias döttrar av Gerd Brantenberg.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page