top of page

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är sexuella handlingar som du inte har samtyckt till. En sexuell ahndling eller situation där du på något sätt sagt eller visat att du inte vill eller där du inte varit förberedd alls. Att vara helt passiv och inte agera kan också vara ett sätt att visa att man inte ger sitt samtycke. 

Våld kan se ut på många olika sätt. Det kan vara att någon tar på dig med händer, mun eller könsorgan mot din vilja. Onanerar framför dig eller tvingar dig att titta på porrfilm. Det kan vara att någon på din skola eller arbetsplats rör vid dig på ett obehagligt sätt eller säger saker med sexuell anspelning utan att du vill det.

 

99 procent av de som misstänks för sexualbrott är män. För den som blir utsatt kan det handla om att uppleva att man måste vara sexuellt tillgänglig för sin partner för att undvika att bli utsatt för andra former av våld.

Den som blir utsatt bär inget ansvar för det som hänt. 

I vissa fall handlar det om könsnormer som får oss att tro att det förväntas av oss att ”ställa upp” på olika saker kopplade till sex, eller vara den som initierar dem. Eller förgångna normer om kvinnor och flickor som ”horor eller madonnor” som gör att vissa tror sig ha rätt att göra sexuella handlingar mot någon som tillhör en av dessa ”kategorier”.  

Det kan handla om både sex och makt. Det kan också handla om att vara gränslös mot någon och inte bry sig om hur den andra känner. Eller att gå över någons gräns fast man själv inte förstår att man gör något fel.

Viktigt är att det är den som är utsatt som avgör om det som har skett är ett övergrepp eller inte. Känns det inte bra så är det inte bra. Lita på din magkänsla. Och om du känner dig trygg, försök att berätta för någon om vad du har blivit utsatt för. 

bottom of page