top of page

Danmarks nya lag

Hej!

Idag gäst spelar jag lite eftersom hen som vanligtvis bloggar är ute och far. Den 1 augusti trädde förbudet mot att bära burka och niqab i Danmark i kraft. Detta har lett till många protester. Den nya lagen innebär att om en person bär heltäckande plagg på en offentlig plats riskerar att nu på böter på 1000 danska kronor. Lagen har även tillkommit i andra länder och vi alla kan ha delade åsikter om detta. Det man kan fråga sig är om det är kvinnokränkande eller inte.

Jag satt och läste DN idag och såg en artikel som jag anser är intressant. Under modeveckan i Köpenhamn lät den danska designern Reza Etamadi modellerna bära niqab och polisuniformer på catwalken. DN skriver följande gällande detta: Designern, som står bakom klädmärket MUF10 och är känd för sitt urbana mode, menade att han känner sig skyldig att stödja kvinnornas yttrandefrihet. ”I Iran, där jag är född, kämpar kvinnor för att fritt kunna välja vad de vill ha på sig”, säger Etamadi till nyhetsbyrån Ritzau och fortsätter: ”Vi bör inte straffa en kvinna som varken hotar eller skadar andra”, enbart på grund av hennes klädsel.

I andra artiklar har jag läst att människor jämför en person som bär burka med en bankrånare. Jag kan inte se likheterna för fem öre. Frågan är om vi kan uttala oss om något om utan kunskap? Har personerna som väljer att döma eller bestämma kunskapen för detta? Har vi rätten att bestämma vad andra personerna ska ha på sig?

Läs mer på DN:s hemsida här: https://www.dn.se/nyheter/varlden/modeller-bar-niqab-pa-catwalken-i-kopenhamn/

Alternativt här: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1kpXqW/niqab-pa-catwalken-i-kopenhamn

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Transgender day of rememberence

Idag är en sorgens dag, en dag då vi minns och sörjer alla de 331 personerna som senaste året fallit offer för transfobin. Vila i frid 1 Juliana Ferreira, 22, Brasilien – stenades till döds 2 Ciara Mi

Comments


bottom of page