top of page

Internationella mansdagen

Idag är det den internationella mansdagen. En väldigt viktig dag, så länge vi lyfter det som den faktiskt finns till för att uppmärksamma. Tyvärr tenderar samtalen runt denna dag många gånger att fokusera på annat än just det. Så vi kan väl titta på vad målen med dagen är. Positiva förebilder Ett av dagens syften är att lyfta fram manliga förebilder i samhället. Och inte bara tex skådespelare, idrottsmän och artister. Utan också helt vanliga killar och män. En av mina största förebilder i livet är en god vän till mig. Han är yngre än mig, ganska mycket yngre, vilket kanske kan kännas konstigt när man pratar om förebilder eftersom jag tänker att en förebild generellt är någon som är äldre och har mer livserfarenhet än en själv. Men jag inspireras stort av hans sätt att se på livet, hur han är mot andra människor och hur han har valt att leva sitt liv. Samtidigt vet jag att han i sin tur inspireras av mig. För vi har berättat det för varandra och pratar om det ganska ofta. Något som det ligger en stor kraft och kärlek i. Att veta om att någon ser upp till en är fint, det gör något med en. Och förebilder kan man hitta vartsomhelst. Vad har du för förebilder i ditt liv? Hur inspireras du av dom och har du berättat detta för dom? Positiva bidrag Ett annat syfte med dagen är att lyfta fram mäns positiva bidrag till samhället. Hur vi bidrar i gemenskap, våra familjer, våra relationer, hur vi bidrar till i våra barn och ungas liv. Hur vi bidrar till en bättre värld helt enkelt. Jag försöker alltid tänka på att vara den förändringen som jag vill se i samhället och lägger in den värderingen i nästan allt jag gör (hej, ingen är perfekt och det är väl underbart ändå). Jag försöker också bemöta alla människor på det sätt jag själv vill bli bemött genom att vara nyfiken och inte döma. Hur bidrar du? Och, tänker du på vad du säger och gör eller finns det rum för utveckling? Hälsa Dagen syftar också till att sätta ljus på mäns hälsa och välbefinnande. På alla plan. En av de största anledningarna till att män i så stor utsträckning drabbas av psykisk ohälsa är att vi är, låt oss säga, mindre bra på att prata om hur vi mår. Vi tenderar att, i stället för att öppna upp och be om hjälp, isolera oss och stänga känslorna inne. Av egen erfarenhet kan jag säga att det är en riktigt dålig idé. Men, det är svårt att ta hand om sig själv på alla plan. Jättesvårt.

Under en period har jag haft det ganska tufft i livet. Det har varit mycket stress och jag har känt mig ensam. Livet har inte känts så kul att leva helt enkelt. Men i stället för att be om hjälp föll jag i fällan av att inte prata om det. Fällan av att ”en riktig man klara sig själv”. Bullshit. För mig är det skitsnack för att det helt enkelt är den enkla vägen ut. Det är enklare att hålla tyst för då slipper jag skämmas och jag slipper bli bemött med krav. Stora offerkoftan på. En dag valde jag ändå att berätta för en vän hur jag mådde. Han frågade vad jag behövde, en väldigt fin fråga att få men som man kanske inte alltid har svaret på. Jag visste i alla fall att jag behövde komma i gång med träningen igen. Om det är något som lyfter mig ur svackor så är det fysisk aktivitet. Så, han frågade om han fick vara min storebror ett tag och om jag ville lova honom att träna varje morgon under en period och dessutom rapportera detta till honom. Jag sa med visst obehag ja. Men, träningen blev gjord och jag mådde ganska direkt mycket bättre. Ibland är det svårt att lova sig själv saker och då är det värdefullt att ta emot hjälp. För hur ska jag kunna hjälpa någon annan om jag inte tar hand om mig själv först. Men det bygger på att man vågar släppa skammen och skulden. En kravställning kan också vara en handling av kärlek. Min vän ställde krav på mig för att han bryr sig om mig och vill att jag ska må bra. Och kärleksfulla krav kan se ut på olika sätt. Hur tar du hand om dig och vilka kärleksfulla krav ställer du på dig själv och dina nära? Övriga syften med dagen är att belysa samhällets diskriminering mot män. Det handlar om socialomsorg, sociala attityder (läs mitt förra inlägg om machokultur tex),förväntningar samt lag och rätt. Att förbättra relationen mellan kvinnor och män och främja jämställdhet. Att skapa en säkrare och bättre värld där alla människor får leva i trygghet och frihet med chansen att leva ut sin fulla potential. Så, fira mannen idag. Gör det. Men ta dig också en funderare på vilken sorts man du vill vara och bli och sätt upp mål för hur du kan nå dit. Syna dig själv och dina vänner. Dina föräldrar och lärare. Dina tränare och lagkamrater. Ställ krav. Ta hjälp.

Män är starka, absolut, men styrka är inte enbart definierat till stora muskler. Styrka är mer. Styrka är att våga stå upp när någon gör eller säger fel. Styrka är att hjälpa andra. Styrka är att våga visa sig svag. Och, är man stark så måste man vara snäll. Ta hand om dig mannen så att du kan ta hand om mig också.

Pontus
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page