top of page

Sommarens läsning

Richard, som arbetar som ungdomsbibliotekarie på Österåkers bibliotek, tipsar om sommarens bästa läsning!


Magnus Chase av Rick Riordan Hemlöse Magnus Chases 16-årsdag börjar inget vidare: Han blir jagad, gör inbrott – och dör, under väldigt konstiga omständigheter. Men hans äventyr har bara börjat. Det visar sig att Magnus är son till fruktbarhetsguden Frej och hör hemma i asagudarnas paradis, det märkliga Valhall. Valhall, fullt med döda vikingar, valkyrior och allehanda hjältar. Av samma författare som skrev Percy Jackson böckerna kommer en ny serie, men nu med Nordisk mytologi. Denna serie är min favorit serie som Riordan har skrivit, och den är väldig inkluderande.

Kom hit av Julia Wickholm Shirin hyr en atelje i Olivers familjs sekelskiftesvilla, där Liv är med sin bästis och Olivers flickvän Maja. Dessutom är Livs ex-pojkvän Teddy där, eftersom Teddy, Oliver och Maja alltid har varit ett gäng. Teddy har dumpat Liv precis innan studenten men vill plötsligt vara nära henne igen. Relationerna trasslas ihop och Liv hemlighåller sina känslor för Shirin, hon säger ingenting ens åt Maja, fast de tidigare delat allt. Och till slut blir det alldeles ohållbart. En bok om ett sommarlov, ett par veckor med drama men också skön stämning. Kan du inte vara ute i skärgården denna sommar och gillar kärleksdrama är denna bok för dig.


Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson På en högstadieskola i Gnesta startar någon instagramkontot Fula tjejer. Både populära och mindre populära tjejer får foton på sig själva publicerade där, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra -- förrän nu. Trots sina olikheter bestämmer de sig för att gå ihop. De tänker sätta dit den jäveln som ligger bakom kontot, och de tänker göra det tillsammans. En bokserie som handlar om mobbning och hur jävligt det är, men också om gemenskap, skollivet och vänner.

Himlabrand av Moa Backe Åstot Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han? Vill du läsa en serie om att växa upp men i en annan miljö, men där du ändå kan relatera till vad som händer? Då är Himlabrand för dig.

This Woven Kingdom av Tahereh Mafi To all the world, Alizeh is a disposable servant, not the long-lost heir to an ancient Jinn kingdom forced to hide in plain sight.


The crown prince, Kamran, has heard the prophecies foretelling the death of his king. But he could never have imagined that the servant girl with the strange eyes, the girl he can't put out of his mind, would one day soon uproot his kingdom--and the world.

Av samma författare som skrev Shatter me Serien kommer nu Mafi med en ny YA fantasy bok. Här finner du förbjuden kärlek, fantastik världsbyggnad, intressanta karaktärer. Och så kan Österåkersbiblioteks ungdoms bokcirkel rekommendera den.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page